Zoals het gras vaak groener is bij de buren, zo hebben mensen ook vaak de neiging te relativeren met “maar als je in Afrika geboren bent ..”

Tja, natuurlijk is er altijd wel ergens iemand die het vele malen slechter heeft. In verre landen sterven mensen van de honger, worden met bosjes tegelijk doodgeschoten of hebben lepra. Maar wat moet dat over ons zeggen dan eigenlijk? Dat we onze ouderen geen pleepapier hoeven te geven omdat ze elders niets te eten hebben? Of dat het niks geeft als de buurman onzinnig in elkaar getrimmed wordt, je zal maar in Irak wonen? U stuurt uw kinderen toch ook nog gewoon naar school ondanks gebeurtenissen in Rusland?

Het klinkt wellicht hard en natuurlijk is een beetje relativeren best gezond. Buiten dat zou het best vreemd staan om tegen een dakloze te klagen dat je behang wat snel verkleurt is. Maar men hoeft niet alles onder het tapijt te schuiven omdat anderen in den vreemde het slechter hebben. Het hele leven is maar relatief, toch kan je dan best eens zaniken over een probleem. Vind ik dan.