Voor de mensen die riepen dat het allemaal wel los zou lopen enzo: “Steeds meer vrouwen raken ongewenst zwanger omdat ze geen geld hebben voor anticonceptiemiddelen. Volgens directrice K. Bauer van de centra voor seksuele gezondheid Noord-Nederland en Amsterdam is dit te wijten aan de verwijdering van de anticonceptiepil en spiraaltje uit het ziekenfonds.” Verder ..

Vorige week las ik ergens dat het gebruik van de morning-afterpil ook aardig gestegen was. Kreeg van het NIPO zelfs een enquete toegestuurd met de vraag of ik nu vaker een morning-afterpil zou gaan halen omdat die blijkbaar binnenkort vrij verkrijgbaar zal zijn. Ik weet dat aardig wat mensen vinden dat de pil uit het ziekenfonds een luxe-probleem is. Persoonlijk vind ik dat een belachelijke stelling. We leven in een welvarend land waar zelfs vrijelijk sex met je partner luxe kan zijn, dat is toch nergens voor nodig. Bovendien weegt de bezuiniging niet op tegen de kosten die hieruit gaan voortvloeien. Zoals meer bezuinigingen op het ziekenfondspakket meer lijken te gaan kosten dan opbrengen. Zo betaald de burger zich blauw om ongewenst zwanger de tanden uit haar mond te vallen, en wordt de gezondheidszorg toch nog duurder!?

Natuurlijk, er moet nu eenmaal bezuinigd worden blah. Laat ze dan beginnen bij de efficiency van de gezondheidszorg verbeteren, daar is pas veel te halen. Mijn vader had al een klein voorbeeldje in het ziekenhuis. Medicijnen worden aangeleverd in enkele strips met naam en alles erop. Bij de patient in de kamer worden de pillen uit de strip gehaald en in een klein plastic bekertje gedaan en dan aan de patient overhandigd. Die dat bekertje meteen daarna weggooid, die pillen zouden zo rechtsreeks gegeven kunnen worden. Het scheelt maar een lullig bekertje, maar tel al die bekertjes die er drie maal daags doorgedraaid worden eens bij elkaar op!! Kan je met gemak iedereen weer voorzien van anti-conceptie. Hebben we het nog niet eens over de belabberde automatisering.

Wat denkt u, ziektekosten een luxe?