Vanavond in netwerk, De Geus versus De Waal. Beiden mogen een voorbeeld geven om het eigen standpunt te verdedigen. De Geus komt met een onrealistisch voorbeeld van een 23-jarige die een combinatie opleiding/werk krijgt vanuit de bijstand, voor betreffende werkgever gratis en voor niets. Vervolgens moet De Geus al toegeven dat het ‘helaas niet overal zo is’. Waarna meteen blijkt dat het voorbeeld gejat is en het geen overheidsproject betreft!! Hoe een minister van Sociale Zaken goede sier moet maken met andermans veren ..

Maar in feite heeft De Geus daarmee precies het juiste voorbeeld gegeven. Het gehele kabinetsbeleid komt voort uit halve waarheden tenslotte. Het kan best anders, zoals de ‘beterbegroting’ van de oppositie bijvoorbeeld aangeeft. Bezuinigen met oog op de toekomst is niet hetzelfde als stuk bezuinigen zodat we in het slop blijven zitten. Geen hoge staatsschulden maar ook geen werk of sociale voorzieningen meer.

Afgelopen zondag verklaarde minister De Geus dat ook hij het wat moeilijk heeft aan het eind van de maand. (U kunt hem nog een koekje sturen onder het mom ‘Help Aart-Jan de winter door’) Zo zie je wel dat politiek Nederland in een geheel eigen wereld leeft die met de praktijk niets meer van doen heeft …

U gaat toch nog wel 2 oktober?