Gisteren bij het programma ‘Rondom Tien’ ging het over kredietmaatschappijen, makkelijk lenen en schulden (plus schuldhulpverlening). Het gebruikelijke standpunt was aan de orde, je kan niet uitgeven wat je niet hebt en lenen geeft later soms problemen bla bla plus lenen wordt wel erg makkelijk cq verleidelijk gemaakt enz. Tot zover ben ik het allemaal prima eens.

Toch vond ik dat een ding nog wel eens over het hoofd gezien wordt. Er zijn ook mensen die de schuld die ze aangingen prima konden afbetalen bij aanvang, maar in de problemen zijn gekomen omdat er recessie uitbrak, de vaste baan ineens niet zo vast meer was en het bezuinigingsmaatregelen heeft geregend. Ook al hebben zij enige marge aangehouden, kunnen de problemen je het afgelopen jaar toch makkelijk boven het hoofd gegroeid zijn. Je ziet ook niet voor niets een verschuiving plaatsvinden. Het gaat allang niet meer alleen om niet afbetaalde leningen maar ook om baisvoorzieningen als huur, gas & licht en simpele boodschappen. De groep mensen die in de schulden komt vanwege enorme inkomensproblemen wordt altijd buiten het zicht gehouden, waardoor de indruk ontstaat dat iedereen met financiele problemen in die problemen is geraakt door het kopen van boten en plezierreizen.

Waar ik me verder nog enorm aan stoorde was dat de overheid volledig buiten schot bleef als zouden zij alleen maar bakken hulp naar de mensen toegooien als ze in de schulden geraakt zijn. Met name de lokale overheden kregen pluimen en veren toegeworpen als zijn zij geweldig voor de behoevende mens. Merkwaardig. Ten eerste heeft de overheid een jaar terug bepaald dat BKR-registratie niet meer nodig is. Zo kan je lenen tot je een ons weegt terwijl je wanbetaler bent. Domme zet maar het werd zelfs helemaal niet geoemd door het programma heen. Ten tweede is die schuldhulpverlening soms ook maar een dubieuze zaak. Je kan namelijk pas terecht als de deurwaarders al in rijen van tien voor je deur liggen. Van te voren aankloppen omdat je ziet aankomen dat het misgaat vanwege bijvoorbeeld verlies van je baan heeft geen enkele nut, dan wordt je niet geholpen! Sterker nog, dan krijg je de tip om geld te lenen of een krediet af te sluiten!!! Met die wetenschap ziet het vingerwijzen naar kredietmaatschappijen er al heel anders uit nietwaar!?