Vriendje haalde de post uit en *slik*, daar lag ‘ie .. een envelop met inhoud van het UWV. In een flits zag ik mezelf tussen bergen papieren met eindeloze rijen vragen terwijl er allemaal strenge mijnheren over mijn schouder meekeken hoe snel ik schreef. “U heeft al drie zinnen opgeschreven, u kunt best werken mevrouw CiNNeRs”. Euh ja, blijkbaar maak ik me er toch wat nerveus over allemaal. Maar zo ver was het nog niet, het was de informatiebrief met brochure vol uiteg wat er gaat gebeuren. Plus informatie hoe je eventueel alvast kan reintegreren voor je gekeurd gaat worden, mocht je plotsklaps spontaan kunnen werken bij het zien van de brief. Helaas bracht de brief geen wonderen dus wacht ik de keuring wel af ..

De aankondiging roept wel veel dubbele gevoelens op. Zo wil ik wel werken maar kan ik het niet en dus word ik liever maar afgekeurd (je moet ergens van leven). Wat op zich weer een rare wens is, wie wil er nu het stempel ‘afgekeurd’ krijgen. Daarnaast ligt de nadruk op wat je nog wel kan maar dat drukt je meteen ook met je neus op wat je niet meer kan. Dan kan het ook nog knap lang duren eer er gekeurd wordt. Kan volgende week zijn maar ook over anderhalf jaar pas. Mijn eerste gedachte is ‘doe mij volgend jaar maar’, aan de andere kant kan je er misschien maar vanaf zijn. Mede afhankelijk van de uitslag natuurlijk. Eigenlijk is de gehele operatie merkwaardig. Zonder een sikkepit beter geworden te zijn kan je toch ineens (deels) arbeidsgeschikt verklaart worden op een paar bureaucratische regeltjes omdat er geld bespaard moet worden. Dat is het hele punt wat voor onrust zorgt.

Word ook wel wat kriegel van de geluiden die ik om me heen hoor. Velen die denken dat de gezondheid slechter wordt als je afgekeurd wordt, terwijl de redenering natuurlijk andersom moet zijn. Het niet kunnen werken komt eerst en is al geen pretje, daarom wordt je afgekeurd. Of mensen die denken dat je vanzelf gezonder wordt als je maar gewoon gaat werken. Hallo! Als dat de remedie was voor alle gezondheidsproblemen dan wist ik het wel.

Maar goed, dit was maar de informatiebrief. Dus ..