Het zal u niet verbazen dat ik met mijn lage activiteitenniveau aan de te dikke kant ben. Sinds ik ME heb ben ik per jaar tussen de een a twee kilo aangekomen, en dat tikt aardig aan na ruim twaalf jaar. Een tijd terug ging ik me ineens storen aan mijn omvang en besloot ik een dieetpoging te doen. Geen hongerdieten maar gezond en gebalanceerd enzo. Ter beloning kwam ik een kilo aan en was een bak furstratie rijker. Rigoreus minderen met eten bracht de volgende kilo. Toen ben ik zelfstandig begonnen aan een Weight Watchers programma en zowaar viel ik twee kilo af maar kwam er helaas een weer aan. Neveneffect was echter dat ik stiksjachernijnig en vol humeurwisselingen werd en bovendien nog vermoeider dan ik al was. Kreeg meer hypo’s (dat moet toch minder worden als je geen suikers neemt!) en erger, ik raakte totaal geobsedeerd van eten en dieten. Volgens mijn omgeving lulde ik nergens anders meer over. Zelf stond ik continue overal bij stil. Eet ik niet teveel, niet te weinig, is de verdeling nog goed, mag dit wel of kan dat niet, ben ik al afgevallen, waarom val ik niet af .. woeaaaa!! Na een maand smeekte mijn vriend me bijna op te houden en ik had er zelf ook totaal geen plezier van.

Toch kriebelt het weer want te zwaar zijn is niet gezond en je kan niet zeggen dat ik toch blaak van gezondheid verder. Rustig aan afbouwen lijkt echt niet te werken. Zo leverde stoppen met suiker in de koffie helemaal niets op, alleen nog mager beleg en vlees, minder vlees, minder koolhydraten en noem eens wat ook niet. Alleen als ik me echt houdt aan alleen water en koffie, niets snoep, alle favoriete gerechten als burrito’s, pizza’s en chili’s de deur uit doe, alleen slankie op brood smeer en nou ja, me echt aan alles tegelijk heel secuur houdt, wil het een beetje resultaat geven. En dat vind ik dan weer enorm moeilijk, als zelfs de normale avond maaltijd of de boterham met kaas niet meer kan! Daarentegen helpt meer bewegen onmiddelijk met fiks resultaat maar ja, dat houdt mijn lichaam tot nog toe niet vol.

Toch ga ik dat laatste maar weer proberen. Want de 2 kilo’s van 2004 zaten er alweer aan en waar moet dat eindigen!? Het klinkt nogal banaal misschien maar ik ben deze week begonnen met elke dag iets heel stevig schoonmaken. Het ouderwetse in het zweet boenen en schrobben naast mijn gewone minimale beweging. Het werkt wel! Ben een kilo kwijt en een klein deel van het huis is al superschoon. Mijn lichaam protesteert vrij aardig maar dat negeer ik nog maar even zolang het kan. Probeer wel op te letten het niet in een keer te overdoen en dat lijkt me deze keer goed af te gaan. Tee dee hee, duimt u mee?

En heeft iemand toevallig nog een oude hometrainer in het stof staan die u best kan missen?