Heb net nog de top tien gezien van ‘De Grootste Nederlander’. U weet wel, dat programma van de KRO waarin een top 100 van grootse nederlanders is samengesteld. Vanaf vandaag kan u stemmen op de top tien van deze grootse mensen met grootse daden.

Hoewel, er staan wel wat merkwaardige keuzes tussen hoor. Sowieso in de hele top 100. Zo zag ik bijvoorbeeld een Marco Borsato (nr. 38), een DJ Tiesto (nr. 40), een Hans Teeuwen (nr. 44) en een Monique van de Ven (nr.79) voorbij komen. Leuke mensen, daar niet van. Maar wat hebben deze personen aan grootse daden voor volk en vaderland verricht dat we ze benoemen tot grootse Nederlanders??

Ook in de top 10 staan wel wat merkwaardige keuzes als je het mij vraagt. Pim Fortuyn bijvoorbeeld. Die was wellicht iets groots van plan, maar feitelijk was er nog weinig uit zijn handen gekomen. Een emo-keuze omdat hij is doodgeschoten dan? Je kan toch niet zeggen dat hij mensen als Aletta Jacobs of Jan Adriaenz Leeghwater voorbij is gerent in al zijn grootsheid. Of wat te denken van Johan Cruijff. Prachtig voetballer, leuke man, maar grootste Nederlander? Vanavond hoorde ik Michael van Praag roepen dat hij een groots denker is, grootser dan Erasmus. dat moet hij wel zeggen, hij is pleibezorger van mijnheer Cruijff. Maar of je het serieus moet nemen is nog wat anders …

Erg teleurstellend is dat er naast Anne Frank geen vrouw voorkomt in de top 10. Aletta Jacobs staat op elf, die had van mij wel een plekje op mogen schuiven. De emancipatie van de vrouw was blijkbaar niet zo belangrijk in de historie van Nederland ..

Enfin, wat is volgens u de Grootste Nederlander?