Vandaag is er gestaakt. En vandaag kwamen dus ook de tongen weer los. Her en der las ik opnieuw berichten waar de tenen krom van gaan staan. Zoals “.. is het allemaal de schuld van Paars, die hebben gewoon teveel uitgegeven”. Met erachteraan “Nou heb ik niet veel verstand van politiek”. Nee, dat moge wel duidelijk zijn! Paars bestond nota bene mede uit VVD en D’66 met als minister van Financieen…juist, Zalm! Die tellen pas mee sinds Jan Peter Potter zijn sprookjeskabinet vormde?

Nog zo’n irritante opmerking: “De WAO was nu eenmaal niet meer te betalen dus moest er iets gebeuren”. Eind 2003 was er nota bene een WW- en WAOpremie overschot van 15 miljard euro. Vijftien miljard euro! Geld zat om een gedegen reintegratieproject van op te zetten zou je zeggen.

De prijs voor de zin waar de meest misplaatste jaloezie vanaf druipt vond ik wel “mensen moeten gewoon gaan werken voor hun geld, dat doe ik ook”. Ja muts, het zou niet onhandig zijn als er ook werk was nietwaar. Enkele keren per week komt er weer een ontslaggolf bij een of ander bedrijf bij, blij zijn dat je nog werk hebt zou beter overkomen. Het beste nieuws van de laatste tijd is dat die enorm oplopende werkeloosheid stabiel is geworden, daarmee is natuurlijk niet iedereen terug aan het werk.

Het lijkt wel alsof een bepaalde groep mensen altijd een ruim jaar achter lopen op politieke en economische ontwikkelingen. Zij geloven de politicus die het hardst schreeuwt, een beetje nadenken komt er niet aan te pas. Pas als ze zelf in een moeilijke situatie geraken veranderd men van standpunt, maar dan is het ruim te laat.

Waar gaan uw tenen krom van staan?