Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat nederlanders de toekomst weinig rooskleurig zien. Men maakt zich daarbij vooral druk over criminaliteit, normen en waarden, de sociale zekerheid, veiligheid en de komst van buitenlanders naar ons land. Tot zover weinig opzienbarend nieuws, met alle huidige maatregelen en misstanden in de maatschappij zou et eerder gek zijn als de nederlander loei oprimistisch liep te wezen.

Wat ik wel opmerkelijk vond was dat de nederlander heel gelukkig over zijn eigen leven zou zijn. “Zeker 80% van de Nederlanders is tevreden tot buitengewoon tevreden.” Dat is toch wel gek, alsof je het gehele maatschappelijke leven aan je deur voorbij kan laten gaan om simpelweg gelukkig te gaan zitten wezen. Men is zeer pessimistisch over financieen, staat massaal op straat om tegen het kabinet te demonstreren, menigeen raakt ontslagen bij de volgende reorganisatie of faillissement, wordt de buurt uit gepest of is sociaal geisoleerd. maar desondanks zou iedereen maar wat gelukkig zijn. Lijkt mij eerder een questie van sociaal wenselijk antwoorden. Je gaat tenslotte niet vertellen dat je niet zo gelukkig bent.

Ook Hoogervorst had weer een leuke theorie: “Wat ik vooral proef is onzekerheid. Er is al drie jaar geen economische groei van betekenis en het kabinet heeft veel veranderingen aangekondigd, die niet leuk zijn” Wat een rasoptimist ..

Enfin, hoe gelukkig bent u momenteel?