Als de tandarts een kies trekt, verwijdert hij mogelijk ook een deel van het geheugen van zijn patiënt. Dat staat in een Zweedse studie die vrijdag in Stockholm wordt gepresenteerd. “Tanden en kiezen blijken uiterst belangrijk voor ons geheugen”, zei Jan Bergdahl, hoogleraar psychologie, tandarts en een van de schrijvers van de studie. De onderzoekers volgden sinds 1988 1962 mensen in de leeftijd van 35 tot 90 jaar. Zij vergeleken het geheugen van degenen die hun eigen gebit nog hadden met dat van degenen met een kunstgebit. “Als mensen geen tanden en kiezen meer hebben, is hun geheugen duidelijk slechter”, aldus Bergdahl. Verder ..

Men weet nog niet hoeveel kiezen je kan missen zonder dement te geraken overigens. Hoe zou dat zijn als je verstandskiezen niet doorkomen, miste je dan bij voorbaat al hersencellen misschien?

Geeft sowieso een heel andere betekenis aan het woord ‘verstandskies’ ..