De brief is bekend gemaakt, een open brief aan Hirsi Ali en een afscheidsbrief omdat de dader dacht neergeschoten te worden. Gelukkig werd dat martelaarsschap hem onthouden. Mocht je de brief niet gelezen hebben, je kan hem hier onderaan het artikel vinden.

Wat misschien het meest verbazingwekkende is aan de brief, is dat hij in zeer correct Nederlands en uiterst voorbereid is geschreven. Blijkbaar kan een nederlander ook hier totaal geradicaliseerd raken zonder dat iemand het merkt. Want let wel, de dader is in Nederland geboren en getogen! Heeft een niet afgemaakte HBO opleiding en deed jaren vrijwilligerswerk in het buurtcentrum.

Dat maakt dat wij als Nederland ons ook wel mogen afvragen wat we zelf van de maatschappij aan het maken zijn eigenlijk. We gooien criminele jongeren in de dop plat met survivaltochtjes, feesten en buurthuizen en geven daarmee amper een grens aan. Straffen zijn te laag of totaal niet in verhouding (zo kreeg de mijnheer die zijn cafe zag platbranden 240 uur dienstverlening?) en TBS klinieken doen maar wat. Een Imam die vindt dat homosexuelen van een dak gegooid mogen worden krijgt slechts een berisping omdat het plots om vrijheid van godsdienst gaat. Inburgeringscursussen blijken kant nog wal te raken, half nederland zou zo uitgezet mogen worden. Een groepje schopt iemand half dood en de rechter moet uitmaken wie dan exact de fatale klap of schop gaf alsof niet de hele groep schuldig is aan iemand’s dood.

Is het nog een wonder dat elke uitwas de kans krijgt hier?