Jongen waarschuwde me al maar ik dacht dat het wel los zou lopen. “Straks wordt Theo van Gogh verheven tot het heldendom, let maar op”. Hij lijkt gelijk te gaan krijgen. Zoals Pim Fortuyn van de status van intellectuele, vieze homo ineens verheven werd naar de beste Premier die we ooit gehad zouden hebben (en in de top 10 van de Grootste Nederlander belande, mind you), wordt Theo van Gogh plots gezien als het symbool voor de vrijheid van meningsuiting. Waarbij iedereen voor het gemak maar lijkt te vergeten dat dezelfde Theo van Gogh de grenzen van het betamelijke nog wel eens fiks kon overschrijden en zijn anti-datingshow de Hunkering in eerste instantie behoorlijk verguist werd.

In Barend en Van Dorp kwam onder andere een stukje naar boven wat Theo van Gogh ooit had geschreven over Leon de Winter. “Léon fluisterde Jessica in het oor “Vanavond maar Treblinka, lieverd…” en zie!..’t vrouwtje wikkelde teder het roestige prikkeldraad om de knots van de geweldenaar die – Sjaloom ! Sjaloom ! – aan zijn gevoeg kwam.”. Het is maar een voorbeeld van de vele beledigingen die uit van Gogh’s toetsenbord konden rollen. Ik kon er om lachen maar het ging dan ook niet over mij.

Let wel, ik ben groot fan van Theo van Gogh. Ik vind het verschrikkelijk dat hij is vermoord en de redenen zijn zo mogelijk nog verschrikkelijker. Maar een volksheld? Vraag me af of hij daar zelf ook niet hysterisch om zou moeten lachen…