“De premier gaat verder: “Er is alle reden om dit klimaat krachtig te veroordelen. En daar hebben we iedereen voor nodig. Want op deze manier zijn we on-Nederlands bezig.” Hele artikel …

Van de week zag ik bij ‘Bij ons thuis’ dat per jaar 1500 amateur-voetbalwedstrijden voor kinderen rond de tien afgelast worden vanwege vaders die elkaar bezeten een blauw oog en een bloedneus hengsten of de scheidsrechter molesteren. Dat zijn dan nog de afgelaste wedstrijden, het bleek verder voor vaders heel normaal de kinderen van de tegenpartij uit te schelden of eigen kinderen op te jutten. Hebben we het over kinderen die ‘leuk’ aan ‘sport’ doen!

Het is maar een piepklein voorbeeldje van de ‘verharding in de maatschappij’. We kennen allemaal wel minstens een voorbeeld, van schietincidenten op scholen tot buren die een jaar dood in huis liggen zonder dat iemand het merkt. Ons lichtend voorbeeld met zijn waarden en normen onder de arm, doet het feitelijk al niet veel beter. “Als mensen de thuiszorg opzeggen omdat het te duur is, betekend dat dat zij die zorg dus niet nodig hadden” is mij nog wel het best bijgebleven. De term ‘omgekeerde solidariteit’ (de zieke mag ook wel eens betalen aan de gezonden in de samenleving) is deze kabinetsperiode uitgevonden. Toen de bevolking massaal de straat op ging kwam het kabinet openlijk niet meer bij. Zalm zou wel even zwaaien naar de demonstranten ha ha. En nog meer voorbeelden waar je enkele A-4tjes mee kan vullen. Momenteel rent het kabinet – in tijden dat standvastigheid en saamhorigheid gepredikt wordt – in chaos door elkaar om een ander de schuld te kunnen geven.

Is die ‘verharding’ in de maatschappij wel zo ‘on-Nederlands’? Lijkt me niet…