Voor het geval u zich afvraagt waarom er toch zoveel over chronisch zieken in de media verschijnt, dat komt omdat het ‘week van de chronisch zieken is’. Het thema: ‘Kopzorg, psychosociale aspecten van chronisch ziek zijn’

Vandaag zag ik daarover het volgende stukje: Surfen naar gezondheidssites niet goed voor chronische aandoeningen

Vooral diabetespatiënten en astmatici verzamelen op het web een enorme kennis over hun chronische aandoening, zeggen Murray et al, van departement algemene geneeskunde en bevolkingswetenschappen van de Londense universiteit. Maar of de bewuste patiënten daardoor hun ziektegedrag aanpassen zodat hun aandoening er wel bij vaart, is twijfelachtig. Erger nog, surfen op het web zou de toestand van de patiënt verergeren. (…) The Cochrane Library, n°4, 2004 (John Wiley & Sons)

Zij geven verschillende hypothesen, waaronder dat overvloed aan informatie depressief maakt of dat patienten hun eigen behandeling bepalen op basis van het internet en dat die vaak in tegenspraak is met de voorgestelde behandeling van de arts, wat de verhouding tussen arts en patient kan verzieken.

Tja euh eh .. Zelf doe ik ook nogal aan surfen voor info, contacten etc. Maar in mijn geval is het vaak omgekeerd, mijn artsen hebben me menigmaal naar internet verwezen. Af en toe kom ik ook met een pak papier aanzetten bij mijn huisarts, niet om mijn behandeling te bepalen maar omdat hij er in geinteresseerd is en ik zelf vaak moeilijk kan beoordelen wat ik er allemaal mee moet. Want daar moet ik dit onderzoek wel gelijk in geven, hoe meer je leest hoe onduidelijker het soms wordt. Zeker als je ook nog een ziekte hebt waar onnoemelijk veel ‘onduidelijke’ therapieen voor zijn.

Waar ik ze ook gelijk in moet geven is dat teveel best kan deprimeren. Overgefocused raken op ziekte is niet pretig en doet meestal weinig goed. Volgens mij is het een questie van doseren. Internet kan namelijk ook veel goeds bieden voor de chronisch zieke patient. Naast de informatie is het heel erg prettig om te zien dat er veel meer mensen zijn zoals jijzelf, te lezen hoe anderen met soortgelijke kwalen omgaan en geinformeerd te raken over mogelijkheden.

In het kader van vrijheid van meningsuiting, wat denkt u er allemaal van?