Natuurlijk, het was even wachten wie ermee wilde beginnen, maar nu is het dan zover. Norbert Walter, een topeconoom van de Deutsche Bank, zou graag zien dat koffie- en rookpauzes van het salaris worden afgetroken. Het zou totaal oneerlijk zijn dat mensen doorbetaald worden voor een kop koffie of een sigaret. Niet toevallig valt dit samen met de toenemende concurrentie uit Oostblok landen. De Christen-Democraten zijn natuurlijk helemaal voor.

Gek is dat. Arbeidstechnisch gezien is het een stuk gezonder om veel korte pauzes te nemen. Dat is goed voor de gzondheid maar verhoogd ook de productiviteit van de werkzame uren. Steekt er echter hevige concurrentie de kop op, mag dat alles onmiddelijk het raam uit en moeten werknemers gaan bekvechten over hoeveel tijd de gang naar het koffieapparaat wel niet kost. Zullen we niet eerst even de achterlijk hoge bonussen bespreken die betaald worden voor dit soort idiote plannen?