Opnieuw heeft Buunk een landelijk dagblad gehaald, nu nog een stapje verder dan voorheen. Nou wil ik niet opnieuw aandacht aan Buunk schenken, me dunkt dat hij zijn woordje wel gedaan heeft inmiddels. Maar het Algemeen Dagblad speelt hier een merkwaardig spel.

Na aanleiding van het vorige interview zijn onnoemelijk veel lezersbrieven ingestuurd, geen werd geplaatst. Ook is er gevraagd om een artikel over ME maar dat voorstel kon niet gehonoreerd worden. Nu plaatsen zij opnieuw een schadelijk artikel met daarnan gekoppeld de volgende oproep: “Oproep: Denkt u ook dat ‘modieuze kwalen’ niet alleen een lichamelijke oorzaak hebben? Of vind u dat ME, fibromyalgie en whiplash door medici niet serieus genoeg worden genomen? Stuur uw mening naar: diagnosereactie@ad.nl Een bloemlezing uit de reacties vindt u volgende week in Diagnose.”

Overigens is het toch wel uniek dat een geregistreerde en geclassificeerde neurologische (ME) en reumatologische (Fibromyalgie) aandoening een questie is geworden van geloof en ongeloof. Iets waar over te discussieren valt alsof het om een idee gaat. Zodat de maatschappij kan bepalen of een ziekte ‘echt is’, wel of geen grond biedt voor WAO-uitkeringen of hulpmiddelen en of patienten wel of niet serieus genomen dienen te worden. Normaal gesproken totaal ondenkbaar, in Nederland kan het allemaal. Hoe bizar is het dat u mag gaan bepalen of ik serieus ziek ben, in plaats van de vele specialisten en peuten die mijn diagnose hebben gesteld.