Over vijf jaar vallen 25% van de huizen niet meer onder de huurbescherming, nu is dat bij 5% van de huizen het geval. De regeling wordt ingevoerd om een betere dorstroom te krijgen, nu zouden mensen goedkoop blijven wonen terwijl ze meer kunnen betalen. Dat betekent meteen ook dat goedkope woningen fors duurder gaan worden. Dat is volgens minister Decker van Volkshuisvesting niet erg omdat het gecompenseerd zal worden met huursubsidie. Yeah RIGHT. Jammer dat er op huursubsidie nu net flink beknibbelt is en gaat worden en je inkomen wel errug laag moet zijn wil je in aanmerking komen voor deze subsidie. In de praktijk betekent het dus gewoon dat mensen met een middelmatig inkomen tussen wal en schip vallen, die kunnen enorme huurverhogingen tegemoet zien zonder enige compensatie. Die huurbescherming was niet voor niets ingevoerd! Daarnaast wordt je dus gedwongen maximaal woonlasten op te hoesten alsof dat volkomen normaal is.

De wooncoorperaties moeten wel iets terug doen, namelijk huurhuizen uit de grond stampen. Maar liefst dertig procent in de komende jaren. Wel van het dure soort, daar zou een gebrek aan zijn (gek, ik dacht toch dat het geheel andersom was en er een gebrek aan goedkoop is). Minister Decker wil hier vaste afspraken over en zegt doodleuk: “Er is ook een stok achter de deur: geen woningen, geen geld” Waar dat op slaat mag Joost weten, ze hebben de huurverhogingen tenslotte dan al in de knip!