Olifant Zhongbo is door een Chinese rechtbank vrijgesproken van doodslag. Het twintig jaar oude mannetje stampte afgelopen zomer zijn verzorger dood toen deze het hok van de olifant aan het schoonmaken was. Volgens de rechtbank was Zhongbo’s gedrag te wijten aan het paarseizoen.

Het dier was hierdoor al wat geirriteerd, maar zou ten tijde van het incident ook nog een zonnesteek hebben en daardoor snel geneigd zijn tot aanvallen. Bovendien was het slachtoffer schuldig aan zijn eigen dood door alleen de kooi binnen te gaan. Verder …

Dat is nog eens een verdediging hee. “Tja mijnheer de rechter, ik was hitsig en had ook nog een zonnesteek opgelopen op bloemendaal die middag. Dus toen er een inbreker binnenkwam …”

Overigens is het niet aan mij om deze nieuwfeiten te checken op waarheidsgehalte ; )