Minister Donner van Justitie gaat het Openbaar Ministerie vragen uit te zoeken of de doodswens die de islamitisch prediker Abdul-Jabbar van de Ven dinsdagavond uitte in het televisieprogramma Het Elfde Uur aan het adres van Tweede-Kamerlid Wilders strafbaar is. Als dat niet het geval is, moeten er “maatregelen worden genomen om het verder vergiftigen van het debat te voorkomen”, zei Donner woensdag. Verder …

Dat op zich is al een merkwaardig feit eigenlijk. Theo van Gogh werd door dik en dun verdedigd want hoe beledigend dan ook, alles moet gezegd kunnen worden. Maar als Abdul-Jabbar van de Ven uitgelokt wordt zijn mening te geven – waarbij Andries Knevel niet schroomt enige woorden vast in de mond te leggen – staat het kabinet op zijn kop en moeten er ‘maatregelen genomen worden’. Want het is allang bekend dat dit gesprek niet strafbaar gesteld kan worden voor een rechter en dan moet je als Donner toch wat.

Vervolgens raakt hij helemaal in de war en staat er ineens te lezen: “Over aan banden leggen, repte Donner overigens absoluut niet. “De vrijheid van meningsuiting moet worden bestreden met de vrijheid van meningsuiting en niet door de overheid.”

Donner is het pad kwijt en als je het mij vraagt, de rest van Nederland inmiddels ook …