Zonder te pochen denk ik dat ik mezelf vrij redelijk ken. Behalve als het om mijn ziek zijn gaat. Dan lijk ik telkens een positiever zelfbeeld van mijn kunnen te hebben dan werkelijk is. De ene keer is het verschil wat groter dan de andere keer, maar zelden voel ik me zo beperkt als ik daadwerkelijk ben.

Logisch gevolg is dat ik er wel vaak tegen aan loop natuurlijk. Zoals donderdag. Gezellig weg met een vriendin die ik al (te) lang niet had gezien, even mee hierheen en even lopen daarheen. “Lukt dat wel?” “Ach welja, gaat toch best goed.” Op dat moment wel ja, maar achteraf kreeg ik toch een aardige klap. Die ik na dertien jaar minstens wel aan mag zien komen zou je denken. Zo heb ik vaak ook het idee in de winter dat het in de zomer wel beter zal gaan, maar dat denk ik in de zomer ook over de winter.

Enfin, op dat vlak kijk ik soms in de verkeerde spiegel blijkbaar. Ben er nog niet over uit of het stomiteit of pure ontkenning is… Hoeveel (ziele)spiegels heeft u?