De Consumentenbond heeft 23.000 klachten van consumenten overhandigd aan Kamerleden als drukmiddel om gas niet duurder te laten worden. Maar de Kamer lijkt niet voor een prijzenstop. De dure olie drukt ook de gasprijs omhoog. Een doorsnee gezin is daardoor in 2005 al snel 150 euro duurder uit. Minister Brinkhorst van Economische Zaken is tegen een maximum gasprijs. Hij vreest dan minder investeringen in gaswinning.

De politieke partijen zijn ook tegen een maximum gasprijs. De PvdA vindt wel dat de overheid de extra inkomsten van de hoge gasprijs moet gebruiken om mensen tegemoet te komen in hun koopkracht. Bron

In een oogopslag zie je al wat hier niet klopt. De gasprijs zou hoger worden vanwege dure olie, maar het kabinet genereert extra inkomsten door verhoging van de gasprijs (waarschijnlijk vanwege de belastingen op gas neem ik aan) en zou een beperking kunnen invoeren. Oftewel, de gasprijs wordt niet werkelijk hoger, de verbinding met olie is een fictieve. Logisch, wij maken tenslotte gebruik van eigen gasvelden, er wordt geen olie omgezet in gas ofzo (ha ha). Gasunie en kabinet varen er zo wel bij en de consument heeft weer eens het nakijken.

Wat ik persoonlijk dan helemaal onzinnig vind klinken is mensen wel willen compenseren voor verlies van koopkracht maar geen maximum gasprijs willen invoeren. Hoeveel kost het niet om weer een logge, bureaucratische procedure op te zetten om de bevolking te compenseren terwijl het hups rechtsreeks geregeld zou kunnen worden?! Maar goed, daar zal ook de adder wel onder het g(r)as liggen. Waarschijnlijk geldt zo’n compensatie alleen voor minima en iedereen die vijf cent meer verdiend vist naast het net. Houdt het kabinet er toch weer een leuk zakcentje aan over.

Nog meer deprimerend nieuws: koopkracht daalt meer dan verwacht vanwege hoger uitvallende ziektekostenpremie. PvdA wil de exra inkomsten uit aardgas gebruiken om de koopkrachtachteruitgang te repareren, de kabinetspartijen gaan hier echter niet in mee (daar heb je het al).