Groep Wilders blijft weinig groep en veel Wilders. Inmiddels zou hij zelf twijfelen of hij wel een politieke partij kan oprichten op deze manier. De mensen die afspraken met hem maken krijgen van de AIVD de waarschuwing dat ze hetzelfde veiligheidsrisico lopen als Wilders zelf en haken af. Komende week zal hij niet in de kamer verschijnen omdat hij vlak onder de publieke tribune geplaatst is, wat hij plots te gevaarlijk vindt. Daarnaast overweegt hij tijdelijk het land te ontvluchten.

Dat klinkt allemaal verschrikkelijk ende triest. Maar een stemmetje in mijn achterhoofd vraagt zich af of er wellicht niet wat overdreven wordt op het moment. Slechts een klein pasje verwijderd van het VVD-gedachtengoed kan je Wilders toch niet vergelijken met een Hirsi Aali, eerder met een van Aartsen in iets fanatiekere vorm. Men zal elke bedreiging die nu geuit wordt natuurlijk zeer serieus nemen, maar in hoeverre verschilt Wilders van andere politici in de kamer? We horen absoluut niets meer over Wilders, alleen van Wilders zelf die de indruk geeft dat er op elke hoek een mijnheer met een doorgeladen jachtgeweer of een mevrouw met een rits bommen om te vinden is. En ze hebben het allemaal alleen gemunt op dhr. Wilders blijkbaar …

Is het daarnaast nog de vraag wie er overdrijft als dat het geval is, dhr. Wilders of de AIVD. Misschien voeden ze elkaar in de angst, wie zal het zeggen. Feit lijkt mij wel dat de helft van de fictieve zetels die Groep Wilders zou krijgen (werden er nu verkiezingen gehouden) te danken zal zijn aan de hoeveelheid keren dat hij ergens niet acte de precense kon geven vanwege .. juist, bedreiging alom.

Merkwaardig ook, eerst de mensen om geld vragen voor het opzetten van een politieke partij en vervolgens het hele idee laten varen. Wat zou er met dat geld gebeuren, wordt daarmee zijn vlucht naar het buitenland gefinancieerd?

Wat denkt u, bedreiging of waanzin?