Zondag 12 december verzorgt Tegenlicht uitzending van ‘DOKTER U MAAKT ME ZIEK!’. Een film waarin door Orthopedisch chirurg Hein Cruls, WAO arts Jerry Spanjer en psycholoog/manueel therapeut Jan Verhoeven uiteengezet zal worden dat de meeste ziektes geen ziektes zijn, maar aangeprate aandoeningen en gedragsproblemen. “Vanuit hun beroepspraktijk vertellen de drie hoofdpersonen dus hoe ziekte kan worden veroorzaakt en in stand gehouden door behandelaars en maatschappij. Maar de film vertelt ook hun persoonlijke verhaal.”

Het behelst natuurlijk een prachtige redenering waarin elk argument onderuit gehaald wordt door deze simpelweg als veroorzaker te bestempelen. Klein uitlegje: Met ME en Fibromyalgie ben ik niet ziek maar heb ik een gedragsprobleem. Ontkenning wordt gezien als bewijs voor dat gedragsprobleem door de ontkenning onderdeel te maken hiervan. Maar deze drie heren gaan nog een stapje verder en beweren dat arts en maatschappij eveneens veroorzaker zijn van dit probleem, elke specialist die mij bekeken heeft, heeft zodoende geen ziekte gezien maar mijn gedragsprobleem bevestigd. Dus: als ik bij de keuringsarts aangeef dat drie specialisten (KNO-arts gespecialiseerd in evenwichtsstoringen, Neuroloog en Internist), drie psychologen, een psychiater, maatschappelijk werk, twee huisartsen en een fysiotherapeut mij onafhankelijk van elkaar deze diagnose hebben geschonken ofwel deze diagnose hebben bevestigd, worden zij als medeplichtig beschouwd aan het grote complot. Het complot van ziek maken en ziek willen zijn zonder iets te mankeren. Ow ja kijk uit, ze ontkennen natuurlijk niet dat er klachten zijn he. De klachten zijn alleen maar ingebeeld!

Op die manier hoef ik niet eens naar een WAO-keuring toe nietwaar? Tenslotte is de wereld gek en het probleem daarmee opgelost, mevrouw CiNNeR maakt er alleen maar een potje van en de indrukwekkende lijst medici en peuten zijn gewoon een stel onbenullen. Waarom ik uberhaupt ooit nog een arts bezoek mag Joost weten, zij maken me alleen maar ziek ..

U kan er misschien om lachen of luchtig over doen, vergeet dan echter niet dat een van deze drie mijnheren cursussen geven aan WAO-artsen bij het UWV waarbij hij stelt dat 80% van de arbeidsongeschikten de arbeidsongeschiktheid maar inbeeld. Diezelfde mijnheer kan ingehuurd worden als extra expertise bij moeilijke keuringen zoals van ME- en Fibromyalgiepatienten. “In de allermoeilijkste gevallen (denk aan whiplash, ME, bekkeninstabiliteit) is er een expertise mogelijk. Het UWV maakt gebruik van mensen die nog eens naar de klachten en het gedrag kijken. Zo iemand is Jan Verhoeven: fysiotherapeut, psycholoog, maneel therapeut en pijndeskundige, die precies weet hoe je moet nagaan of er een gedragscomponent in de pijn of de klacht zit. Naast expertises, doet Verhoeven ook bijscholing voor UWV artsen: Verzuim door pijn. Daarbij pepert hij de hele gedragskant van de klacht er nog eens extra in. WAO-artsen, die de cursus in groepen van tien volgen, zijn stomverbaasd over wat hij te vertellen heeft. “

Zij zullen de enigen niet zijn ..