In Doornspijk, gelegen in de gemeente Elburg te Gelderland, slaat volgens dominee W. Roos van de Nederlandse Hervormde kerk de vergrijzing toe. Reden voor de dominee om alle vruchtbare vrouwen op te roepen met de pil te stoppen en zwanger te worden.

De voorganger deed zijn oproep tijdens de wekelijkse kerkdienst. Doornspijk heeft slechts 3000 inwoners en het merendeel daarvan zijn ouderen. Veel kerkgangers vonden het advies van Roos echter ongepast en reageerden verbouwereerd. Ook Burgemeester H. Visser van de gemeente Elburg vindt het overdreven. ‘In de raad is niet eerder gesproken over vergrijzing. Volgens mij valt het dan ook best mee.’

Erik Wolf van de plaatstelijke kroeg is het er ook niet mee eens. ‘Het is nu eenmaal een streng christelijke kerkgemeenschap’, zegt hij. ‘Voorbehoedsmiddelen zijn uiteraard taboe. Maar zover ik weet is er juist een kinderstop op de christelijke scholen.’

Dominee Roos wil zijn oproep niet nader uitleggen. Hij is van mening dat dit iets is van de kerk. Bovendien vindt hij dat hij zijn gedachtegoed voldoende tijdens de dienst heeft genuanceerd.

Inmiddels snap ik er ook niets meer van. De pil was al taboe maar toch roept men op ermee te stoppen en daar is men dan toch heel verbouwereerd over en vraagt de media in de poel des verderfs – de kroeg- om een reactie?