Werknemers moeten alleen nog een VUT-uitkering ontvangen, als ze bereid zijn betaald of onbetaald werk te verrichten. Dat staat in een rapport van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO), een adviesorgaan van de overheid, dat woensdag is gepubliceerd.

Iemand met een VUT-uitkering mag nu geen werk verrichten. Maar volgens de RMO moet dat omgedraaid worden: aan de VUT moet een “eis van activiteit” worden gekoppeld. Hele artikel

Men zal wel gedacht hebben ‘kan het niet linksom, dan maar rechtsom’. Het zal je maar gebeuren. Je betaalt je leven lang premies en kan dan op een gegeven moment iets vroeger stoppen met werken. Om vervolgens gedwongen te worden betaald of onbetaald werk te gaan doen want anders, niks geen uitkering. De redenering die langs kwam op het RTL-nieuws is werkelijk ziek makend. “Als iemand vrijwillig totaal achter de geraniums wil blijven zitten en niets meer wil betekenen in de maatschappij, ja dan moet diegene geen kadootjes van het collectief verwachten. Men moet wel iets doen voor die uitkering” Gek, ik toch denken dat die mensen betaald hadden om eerder uit te mogen treden!!

Nu is het zo dat je niet meer mag werken als je eenmaal in de VUT aangekomen bent en dat verbod opheffen kan ik me nog in vinden. Maar het verbod omzetten in een verplichting tot werken is uiterst biar. Wat is het volgende, arbeidsongeschikten moeten verplicht elke dag een praatje maken in het dichtstbijzijnde verzorgingstehuis, anders geen uitkering ‘kado’?