“Het kabinet heeft door hogere aardgasbaten een meevaller van 680 miljoen euro. Dat heeft minister Zalm (Financiën) donderdag gezegd.” Verder …

Kijk, deze zin is veelzeggend voor het huidige kabinet. De gaswinning is dus niet daadwerkelijk duurder (dat wisten we stiekem ook wel, het zit gewoon zinloos gekoppeld aan de olieprijs), de staat haalt simpelweg meer geld binnen. En dat noemen zij dan ‘een meevaller’. Dat is gek, in mijn boek is een meevaller dat je geld ziet verschijnen uit geheel onverwachte hoek. Niet dat je dwingend meer geld binnenhaalt en dan verrast doet alsof je een ‘meevaller’ hebt. U kunt zelf wel verzinnen welke naam dat verschijnsel toegedicht mag krijgen …

Overigens staat er in hetzelfde artikel “Een tegenvaller van nog onbekende hoogte ligt in ieder geval nog in het verschiet, zo melden ingewijden donderdag. De opbrengsten van aardgas zijn gekoppeld aan de olieprijs. Die is de laatste tijd flink gestegen.”