Sinds de ‘erythema annulare centrifugum’ is gevonden, ben ik nogal onzeker over eerder gestelde diagnose geraakt. Deze specifieke erythema is een huidaandoening die wijst op een onderliggend probleem. Volgens de dermatoloog heeft het niets met ME te maken en hoewel ik betwijfel of ze veel kennis over ME heeft (ze dacht tenslote dat daar jaarlijks bloedonderzoek voor wordt gedaan), heb ik geen enkel verband tussen ME en de erythema kunnen vinden. Wel kan het wijzen op schimmels, medicijnovergevoeligheid en wat enge ziektes die weinig waarschijnlijk zijn plus chronisch lyme: borreliose. De dermatoloog heeft zich op de schimmel gestort en een voetschimmel vastgesteld. Merkwaardig, enkele maanden geleden verzekerde ze me ervan dat ik echt geen voetschimmel had en nu vond ze een zeer vaag plekje en daar is alles aan opgehangen. Nog merkwaardiger als je bedenkt dat ik een A-4 met klachten heb die welliswaar overlap vertonen met ME maar zelfs ietsje meer aansluiten bij symptomen van borreliose.

Klinkt allemaal logisch zou je zeggen en de helft van de tijd denk ik dat zelf ook. Aan de andere kant is het zeer onduidelijk of ik ooit een tekenbeet heb gehad of allergisch reageerde op een andersoortig insect en dat is na veertien jaar ook niet meer vast te stellen. De Elisa test een paar maanden terug was negatief. Dat blijkt eigenlijk niets te zeggen maar goed, in Nederland stelt bijna niemand borreliose naar aanleiding van alleen klinische gegevens. Daar komt bij dat ik natuurlijk stikgraag borreliose zou willen hebben. Dat is tenslotte behandelbaar!! (Hoewel zelfs deze ziekte omstreden lijkt te zijn en sommigen .. ja echt waar .. gedragstherapie voorgesteld krijgen.) Hoeveel is dan simpelweg wishfull thinking vraag ik me regelmatig af.

Enfin, ik droom al de hele week dat ik beter word. De ene nacht heb ik een kekke baan, de andere nacht ga ik op drumles en ik heb al vele fictieve wandelingen achter de rug. Woensdag ga ik de uitslag vertellen bij de huisarts en dan kijken wat zijn eerste indrukken en ideeen zijn. Voorlopig blijf ik nog wel even onzeker vermoed ik ..