Heb net mijn ogen uit zitten kijken bij Nova. Ik ben niet erg gecharmeerd van het schoolsysteem maar in Amsterdam “woont” een vader die zes van zijn acht kinderen al twee en half jaar thuis houdt van school. Woont tussen aanhalingstekens, vader en kinderen staan namelijk niet ingeschreven in het bevolkingsregister en dat is gelijk de maas in de wet. De leerplicht geldt voor kinderen die in nederland wonen, en wettelijk gezien wonen zij nergens. Vader ziet zichzelf dan ook als stadsnomade zonder vaste stek. School ziet hij als recht, niet als plicht. Daarnaast is hij van mening dat je op school alleen maar gevolgd en getreiterd wordt. De kinderen zouden wel wat leren uit zichzelf, uit boeken die hij meebrengt (‘Alleen op de wereld is een mooi boek’) en her en der levenswijsheden van de supermarkt tot aan de markt in Antwerpen. Amsterdam probeert de vader al twee en half jaar via de rechter te dwingen om de kinderen naar school te sturen, tot nog toe dus zonder resultaat. Momenteel ligt de zaak bij de Hoge Raad en vaders zal deze zaak heel erg lang kunnen rekken.

Wat een wonderlijk land is dit toch. Bij af en toe spijbelen worden ouders gedwongen op opvoedcursus gezet maar een stadsnomade die in een afgelegen caravan woont komt met gemak onder de gehele leerplicht uit. Of de kinderen er zo gelukkig mee waren waag ik wel te betwijfelen. Ze kregen echter de kans niet om zich echt uit te spreken omdat pa telkens inbrak om krom recht te kletsen onder het mom dat er een geweldig pedagoog in hem schuilt. Tja, in elk geval een geweldige wetsontduiker …