Een grote Kamermeerderheid vindt dat minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) gegevens over asielzoekers naar buiten mag brengen. Dat moet gebeuren binnen de kaders van de privacywet: zorgvuldig en terughoudend. GroenLinks en de SP blijven fel tegen openbaarmaking van welke persoonlijke gegevens dan ook, tenzij de asielzoeker er zelf mee instemt.

Verdonk wil zich tegen verhalen kunnen verdedigen van asielzoekers die zelf de publiciteit hebben opgezocht. Zij zei dat zij uiterst terughoudend zal zijn en geen hele dossiers zal vrijgeven. Bron

Rita Verdonk – die vindt dat bepaalde asielzoekers maar zielig doen – zat overal in het nieuws zelf bijzonder zielig te doen. Want zij wordt afgeschilderd als onmens en ook medewerkers van de IND zouden het psychisch verschrikkelijk zwaar hebben. “Elke keer maar weer neergezet worden in ‘het hoekje. Onparlementair gezegd bijna in het verdomhoekje zelfs” en “Hoe denk je dat de medewerkers van het IND zich moeten voelen!”

Tja, dit kabinet heeft er anders geen enkel probleem mee WAOers, werkelozen, minima en tal van andere groepen in dat verdomhoekje te gooien en bij die groepen stralen de Ministers als er weer eens een bezuinigingsslag geslaagd is. Maar buiten dat, is dat nu de reden om gegevens van mensen vrij te geven? Zodat de oh zo zielig gestressde minister zich kan verdedigen tegen enkele individuele mediaverhalen??

Ook leuk daarbij was het bericht van staatssecretaris van Ardenne die alle maatschappelijke organisaties verzocht geen kritiek te leveren en geen medewerking te verlenen aan projecten die niet stroken met overheidsbeleid. Nou, we kunnen die organisaties wel meteen afschaffen he?