Lousewies van der Laan maakte het in Barend en van Dorp wel helemaal bond. Zij beweerde doodleuk dat er ‘nu net vruchten van het zure beleid aan het loskomen zijn’ en ‘de kiezer wil dat dit kabinet haar werk afmaakt’, in haar ogen goede redenen om in het kabinet te blijven rondhangen. Ben ik toch benieuwd waar die vruchten hangen, laat staan waar zij loskomen. De gezondheidszorg die achteruit stormt, het sociale stelsel wat totaal afgebroken is en wordt, de nog steeds stijgende werkeloosheid (tot 7% van de beroepsbevolking dit jaar) of de niet opkrabbelende economie wellicht? En welke kiezers willen dat zij het werk afmaken, die groep die inmiddels in de peilingen al gehalveerd is wellicht?

De volgende genoemde reden lijkt op een soort persoonlijk vlak getrokken te worden. ‘We gunnen de PvdA senatoren toch niet ook nog een verkiezingszegen?’ Waarbij de CDA en VVD senatoren een aan heilig grenzende integriteit toegedicht krijgen omdat ze tenslotte toch voor gestemd hebben ondanks het weinige enthousiasme en PvdA de zwarte piet krijgt alsof zij vals hebben gespeeld bij het knikkeren. Waarbij voor het gemak maar vergeten wordt dat de coalitiepartijen a. geen enkele moeite hebben gedaan daadwerkelijk te staan voor de gekozen burgemeester en er b. dus te weinig draagvlak blijkt voor de overige Bestuurlijke Vernieuwingen’

Buiten dat zijn het allemaal totaal onzinnige redenen voor D’66 om in het kabinet te blijven. Punt blijft dat D’66 die echt absoluut niet eens zouden overwegen in Balkenende II te stappen, dit toch deden vanwege voornamelijk de Bestuurlijke Vernieuwing. Dat van Bestuurlijke Vernieuwing echt geen enkele sprake meer is en de ministerpost nu kant nog wal raakt en alleen dat al reden genoeg is terug te gaan naar de kiezer. Maar goed, zelfs al ben je voorstander van stuivertje wisselen en vind je het zwaar ok dat D’66 maar van speerpunt wisselt, mag al duidelijk zijn dat de coalitiepartijen geenzins van plan zijn grote toezeggingen te doen. Oftewel: D’66 staat met niets in de handen behalve het busje lijm waarmee Boris zijn partij vast wil lijmen aan het pluche. En u weet toch ook dat dat alleen maar lelijke stoelen oplevert?