RTL4 bracht positief nieuws of tenminste, zo lijkt het: In het nieuwe zorgstelsel zal niemand meer dan 5% van zijn inkomen aan premie voor zijn ziektekostenverzekering hoeven te betalen. Dat blijkt uit de afspraken van het kabinet, die in handen zijn van RTL Nieuws. Verder .. Onderaan het artikel staat een prachttabel waarin u op kan zoeken hoeveel procenten u er in koopkracht op vooruit gaat. Waarbij inderdaad nogal opvalt dat beter verdienenden er meer op vooruit gaan in koopkracht. De alleenstaande sociale minima gaat er als enige helemaal niet op vooruit maar blijft triestig op nul procent staan. Tot nog toe in elk geval geen achteruitgang.

Maar er blijven vele zaken onbehandeld. Worden inkomens van partners bijvoorbeeld bij elkaar opgetelt voor het berekenen van de zorgtoeslag of blijft dat afzonderlijk? Wij hebben namelijk ieder onze eigen verzekering en ik zit een stuk sneller aan de vijf procent van mijn inkomen dan aan hetzelfde percentage van ons gezamenlijk inkomen.

Nog belangrijker is de vraag wat er gebeurd met de aanvullende verzekeringen. Deze zijn er niet bij berekend en gaat de zorgtoeslag daar ook voor gelden? Het lijkt er niet op en in dat geval hollen de meeste chronisch zieken even fiks achteruit in koopkracht. Om mezelf opnieuw ter illustratie weg te geven, ik draag nu precies vijf procent van mijn inkomen af aan de ziektekosten verzekering maar dat is inclusief mijn drie aanvullende verzekeringen die ik ook in de toekomst wel nodig zal hebben. De aanvullende verzekeringen alleen beslaan bijna 2,5 procent van mijn inkomen. Volgens de tabel ga ik in het gunstigste geval nul procent vooruit wat in de praktijk zou kunnen betekenen dat ik 2,5 procent achteruit ga!

Dat is tenminste als mijn verzekeringsmaatschappij mij het recht op aanvullende verzekering laat behouden, want ook daar is geen enkele duidelijkheid over. Er zullen veel aanpassingen in de pakketten komen en besluit men dat daar nieuwe aanvragen voor nodig zijn, dan kunnen de chronisch zieken waaronder ondergetekende die – zonder acceptatieplicht – totaal op hun buik schrijven.

Dan nog te bedenken dat alle overige zaken als huur, gas & licht, lokale belastingen en boodschappen nog altijd jaarlijks duurder worden en de uitkeringen – helaas ook de mijne als ik tenminste het ‘geluk’ heb met zachte diagnoses en al niet plotseling goedgekeurd te worden vanwege de Hoogervorst perikelen – gewoon op hetzelfde pijl blijven als voorgaande jaren en u begrijpt dat ik weinig aandrang tot optimisme voel …