“Banken willen hogere tarieven invoeren voor het betalingsverkeer voor particulieren. Eerder zeiden ABN Amro en Rabobank al dat ze nadenken over hogere prijzen, nu volgt de Postbank. De Postbank is met 7 miljoen klanten marktleider. Banken zeggen verlies te maken op bankieren voor consumenten. Zij willen daarom bijvoorbeeld pinnen duurder maken.” Verder ..

Volgens onderzoek van Capgemini zijn de kosten voor overboekingen, creditcards en bankpassen het afgelopen jaar met 10% gestegen. Dat lijkt mij toch wel wat merkwaardig, vooral omdat de nadruk gelegd wordt op bankieren voor consumenten. En die consument doet vrijwel niets meer op papier maar maakt gebruik van goedkopere varianten zoals pinnen maar ook internetbankieren waar zij al wonderbaarlijk genoeg meteen voor moesten betalen. Terwijl dat nog niet het geval was bij de ouderwetse girokaarten en overschrijfboekjes. Moeten we nu geloven dat op de goedkopere variant waar meer voor neergelegd wordt, verlie sgedraaid zou worden?

De consumentenbond zou eerst inzichtelijk gemaakt willen zien wat nu precies de kosten en baten zijn van deze banken. Lijkt me een goed plan!