Ministers en staatssecretarissen moeten weer worden aangesproken met de afgeschafte titel excellentie. Dit vindt CDA-staatssecretaris Van der Knaap van Defensie.

De bewindsman geniet ervan als militairen op zijn departement deze aanspreektitel bezigen. Buiten de muren van het departement is het schraal en ondervinden de hoogste politieke ambtsdragers, zoals minister-president Balkenende, weinig waardering, vindt Van der Knaap.

Buiten dat de term excelentie aardig uit de tijd is, is er een gegronde reden waarom er weinig waardering voor het voltallige kabinet bestaat. (Blijkbaar denkt Van der Knaap ook nog dat genoemde millitairen het menen als ze salueren.) Maar dhr. Van der Knaap maakt het nog bonter:

Hij zegt vandaag in de Volkskrant: âââ?šÃ‹Å“Ik zou willen dat de samenleving een stukje respect toont voor ministers en staatssecretarissen. Dat zijn mensen die het land nog beter laat zijn dan het al was. Het heeft ook wat meer cachet als je met excellentie wordt aangesproken. Er mag best enige afstand zijn.âââ?šÃ¢â??¢

Lees ik dat goed, “Dat zijn mensen die het land nog beter laat zijn dan het al was.” ? Je moet nageven, het is lef hebben om dat in deze tijden te durven zeggen!

Vertaald uit het Latijn betekent âââ?šÃ‹Å“excellentieâââ?šÃ¢â??¢ uitmuntendheid. In de jaren zeventig werd de aanspreektitel afgeschaft door het meest linkse kabinet aller tijden, het kabinet-Den Uyl. Van der Knaap verzet zich ook tegen de voornaamcultuur, die de samenleving in haar greep heeft.

Nou nou, hij kan ook overdrijven in elk geval. Terrorisme en angst houden deze samenleving in haar greep, de voornaamcultuur is zo ingeburgerd als wat. En wie kent die Van der Knaap nou helemaal? De eerste keer in twee jaar dat hij groots het nieuws haalt is het omdat hij het wel leuk vind om excellentie genoemd te worden. Misschien moet hij overwegen de SM-wereld in te stappen, dat zal hem beter bevallen dan de politiek ..