“De nieuwe keuringscriteria voor de WAO zijn zo streng dat UWV-artsen in gewetensnood komen. Volgens NVVG-voorzitter J.H. Weijers zitten verzekeringsartsen ‘aan de grens van het arts-zijn’ omdat de nieuwe keuringscriteria voor arbeidsongeschiktheid zo rigide zijn dat veel mensen die ernstig ziek zijn, toch hun uitkering verliezen en weer aan het werk moeten. De NVVG-voorzitter zegt dit in Zembla.” Lees verder …

Niet gekeken vanavond? Hup, het archief in dan. Hoewel ik bij voorbaat de verhalen, de uitspraken van verschillende personen en de gerechterlijke uitspraken wel al kende, vond ik het een indrukwekkende uitzending. Om een potje bij te gaan janken zelfs. Want de praktijk die men hier liet zien, daar moet ik nog aan geloven.

Extra griezelig: A. Dümig, adjunct-voorzitter van de Raad van Bestuur van het UWV. Die in reactie op een anonieme brief van een verzekeringsarts in zware gewetensnood zei “zo iemand moet maar snel verdwijnen”. Dus niet dat die mijnheer hulp nodig heeft, zelfs niet dat die mijnheer een andere baan zou moeten zoeken. Nee, hij moet ‘verdwijnen

Hoe griezelig ook, lijkt zij precies de juiste belichaming te zijn van hedendaags beleid.