Het is nu pas een beetje op gang gekomen, versnipperde stukjes informatie over de Europese Grondwet en het referendum op 1 juni aanstaande. Persoonlijk vind ik de informatievoorziening zwaar ondermaats ende belabberd. In eerste instantie was er geen voorlichtingskrantje meer te krijgen. Toen ik die later alsnog in handen kreeg kwam ik erachter dat het een niet normaal leesbaar stuk is en heb ik dat al snel opgegeven. Geen nood, enige tijd later viel er een samenvattend foldertje in de bus. Het leek wel ‘Ja’-propaganda waarbij de informatie weinig objectief toeschijnt. Nu kunnen we wat wijzer worden via de tv. Maar veel inhoudelijke informatie komt er dan weer niet langs en wat er wel langs komt is net zo gekleurd als de informatie folder.

Ondertussen worden we door het kabinet opnieuw behandeld als een stel imbeciele kleuters die zich in het verderf storten als zij nee stemmen. Het ontstijgt ternauwernood het niveau van “Als je tegen stemt vindt ik jou een klootzak!” maar daar is dan wel alles mee gezegd.

Mijn conclusie: eigenlijk hebben we geen clue waar we nu voor of tegen gaan stemmen. Op zich al een reden om tegen te stemmen denk ik. Het gaat niet om een spelletje monopoly tenslotte en eenmaal een grondwet hebbende, is er weinig weg terug. Daarnaast ben ik zelf bang dat er teveel zeggenschap uit handen gegeven wordt met deze grondwet. Eigenlijk hebben we nog steeds geen benul wat er daar gebeurd in dat Europees Parlement maar merken we wel dat bepaalde Europese regels de dienst uit maken. Denk aan totaal overbodige en soms zelfs onhandige rotondes die enkel aangelegd zijn omdat Europa dat bepaald heeft. Nu gaat het nog om rotondes, straks om het homohuwelijk, abortuswetgeving, euthanasie of het gedoogbeleid.

Weet u eigenlijk iets van de grondwet en gaat u wel richting stembus de eerste juni?