Jee. Vond ik het eerder al een soepzootje rond het referendum, vandaag heb ik helemaal met mijn oren staan flapperen (en dat is nog niet makkelijk). Zo blijkt een Minister Verdonk gisteren bij Barend & Van Dorp een blunder van jewelste te maken door te stellen dat het kabinet de uitslag van het referendum best naast zich neer zou kunnen leggen. Oef oef oef, een minister die geen clue heeft dat de Tweede Kamer een referendum uitschrijft en de beslissing zal maken? Wellicht is een inburgeringscursus geen slecht idee ..

Daarnaast besloten de drie fractievoorziters van de kabinetspartijen dat folderen voor een ‘Ja’ natuurlijk belangrijker is dan een debat met het kabinet in de kamer. Boris Dietrich trapte voorzitter Weisglas daarbij nog eens flink op zijn ziel door een SMSje aan een medekamerlid te sturen met ‘Wouter Bos heeft gelijk, het gebeurd niet in de kamer maar op straat!’ Tja, spijbelen is ook leuk maar weinig verstandig op je examen. Weisglas zou de heren het liefst een tijdje schorsen melde hij in Nova maar helaas, dat behoort niet tot de mogelijkheden. Sowieso zag dat folderen eruit als een grote grap, drie heren die plots de lol van de straat ontdekken. Rijkelijk laat?

Ongelukkig genoeg kwam vandaag nog eens specifiek naar buiten hoeveel meer wij per hoofd van de bevolking betalen aan de EU vergeleken met omringende landen. Maar liefst 180 euro per persoon per jaar. Voor de vergelijk: het eerst volgende land betaald 94 euro. Het komt er op neer dat we een slordige vijf miljard per jaar richting EU gooien om er twee miljard van terug te zien. Wat ik nog niet wist was dat Thatcher een fijne korting op de betaling heeft bedongen die Engeland natuurlijk niet wil opgeven. En dat Spanje nog altijd een flinke smak geld ontvangt, zij betalen niet maar krijgen per hoofd van de bevolking maar liefst 214 euro hun kant op. Na de bekentenis dat de gulden te goedkoop veruilt is met de euro kon dit er ook nog wel bij ..

Enfin, het enige argument dat met wat goede wil ‘inhoudelijk’ genoemd zou kunnen worden was ‘De grondwet is nodig om het Europees Parlement slagvaardiger te maken’. Het is alleen de vraag of we dat wel willen.