De prijzenoorlog tussen de Nederlandse supers lijkt afgelopen. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau GfK. De consument profiteert niet meer van de strijd om de klant. ” Verder …

Dat is op zich al jammer voor de consument hoewel al dat bezuinigen op personeel ook een weinig goede ontwikkeling is te noemen. Maar erger vond ik de zin: “Per bezoek rekende de klant de afgelopen weken meer af.” op een toon alsof men meer is gaan kopen. Ik weet niet hoe goed u uw boodschappen bijhoudt maar ik merk sinds enkele weken dat de prijzen gewoon stiekem fiks aan het verhogen zijn. Zo is de krabsalade bij de Super gestegen van 1.79 euro naar maar liefst 2.30 euro, een stijging van 50 cent! Shag, vlees, beleg, kaas, koffie (de decafe), zuivel … allemaal duurder geworden in enkele weken.

Geen wonder dus dat de consument meer uitgeeft, het is echter maar de vraag of er ook meer gekocht wordt …