Het begon met de discussie over ‘God bestaat niet’. Een zogenoemd godslasterend programma wat al afgekraakt werd voor het is uitgezonden onder het mom ‘dat is niet respectvol tegenover de gelovige’. Verscheidene mensen gaven zelfs aan de angst te hebben dat de atheist straks langs de deur komt om u van uw geloof af te helpen (inderdaad, volledig uit de context gerukt). Vervolgens volgde nog het belachelijke scheldverbod in Staphorst met bijbehorende reacties. Vloeken zou een teken zijn van disrespect voor gelovigen (ik maar denken dat het een uiting van woede ende frustratie was).

Zo langzamerhand vind ik dat soort discussies nogal belachelijk worden. Zeg nu toch zelf, in een land waar de EO een keur aan programma’s uit kan zenden waarin atheisten zonder blikken of blozen richting hel verwezen worden en men vergaande uitspraken kan doen over homosexuelen van een dak gooien. Waar iemand gewoon kan zeggen dat mensen die abortus plegen moordenaars zijn, ziektes de straf van God en men euthanasie een walgelijk fenomeen mag noemen. Waar een aantal religies zich zelfs in eigen scholen, kerken, stiltecentra, politieke partijen en omroepen kunnen organiseren. In zo’n land ga je toch zeker niet op je achterste benen staan als er eens een programma op de buis komt die religie aan de kaak stelt?? En je al helemaal niet pissig maken over een onrealistisch en totaal fictief toekomstbeeld waarin atheisten langs de deur gaan om u van uw geloof af te helpen, terwijl er twinig religieuze stromingen zijn te noemen die de atheist op elke straathoek en zelfs met een voet tussen de deur willen bekeren!

Nee gelovige, zo draait u de zaken toch echt verkeerd om. Ik als atheist verdien net zoveel respect als u gelovige en wordt reeds genoeg lastig gevallen met allerlei religieuze uitingen, van teksten op munten tot het parochieblaadje wat ik telkens maar in mijn brievenbus vindt. Daar zal ik normaal allemaal niets van zeggen en ik geloof ‘heilig’ in de vrijheid van meningsuiting. Maar dan niet gaan struikelen over een ‘godverdomme’ of een tv-programma wat u echt niet per se hoeft te gaan kijken. Ook dat valt onder het begrip ‘meningsuiting’.

Sterker, de gelovige spuit heel wat meer kwetsende teksten in het rond dan een atheist hier is toegestaan.

Amen …