Gisteren de film ‘I, Robot’ gezien (en goed bevonden) en vandaag blijkt op netwerk dat zo’n scenario helemaal niet ver weg hoeft te zijn. Aan de orde het implementeren van chips maar ook een bijdrage van iemand die hoopt binnen vijftig jaar de eerste Cyborg te worden: “Ook een gesprek met professor Kevin Warwick, professor in de cybernetica. âââ?šÃ…â?Å“Wij zijn in staat om intelligente machines te maken. Om cyborgs (robotmannen, red.) te creëren, die deels mens zijn en tot veel grotere intellectuele prestaties in staat zijn dan de mens,âââ?šÃ‚ zegt Warwick in Netwerk. “

Bizar vond ik vooral zijn state of mind. Hij zet namelijk zijn theorie uiteen waarbij hij denkt dat Cyborgs de wereld zullen ‘overnemen’ en de gewone mens zal verworden tot vee of dierentuin materiaal. Zo is dat tenslotte ook gegaan tussen mens en dier, de meest intelligente onderdrukt of exploiteerd de minder intelligente soort. Vervolgens raakt hij wildenthousiast over dezelfde Cyborg en hoopt er zelf een te worden. Hij heeft in zijn arm al 100 electronische verbindingen lopen die hij kan verbinden met het internet om zo een arm waar dan ook ter wereld te kunnen besturen. Maar hij gaat voor het eindresultaat, een kunstmatig brein linken aan een menselijk brein om zo intelligentere wezens te creeren.

Ik moet zeggen dat ik het fascinerend maar toch een griezelig idee vind. De geimplementeerde chips hebben naast enige nadelen (met name op privacy gebied) zeker ook voordelen. Maar jezelf om laten bouwen tot cyborg, dan is het einde behoorlijk zoek! Zeker in handen van de mens die naast intelligent ook zeer destructief is.

Zou u een cyborg willen worden?