Zo’n misdrijf is helaas het risico van het huidige tbs-systeem, aldus Donner.

Hoewel ik minister Donner nogal koeltjes vond reageren alsof het nergens om ging, heeft hij natuurlijk wel gelijk. Zoals het systeem in elkaar zit, zijn dit soort uitbraken en ‘incidenten’ een ingecalculeerd risico. Want wij geitenwollensokkenbreiers schijnen te vinden dat we de sleutel nooit weg mogen gooien maar elke achterlijke, doorgedraaide psychopaat een tweede kans verdiend. Dat is niet mijn mening en wellicht ook niet de uwe, maar wel de keus geweest van de kamer. Dezelfde kamer die nu moord en brand schreeuwt dus ..

Toch doet niemand harde uitspraken om dat systeem van TBS te veranderen. Terwijl tussen de 20 en 30% terugvalt, er momenteel al vijf TBSers van de aardbodem verdwenen zijn (‘die zullen wel in het buitenland verblijven’) en er per jaar negentig ontsnappingen en zeven zware delicten plaats vinden!

Hjalmar van Marle, ooit directeur van de Mesdagkliniek en van het Pieter Baan Centrum deed helemaal wezenloze uitspraken. Hij vond dat dit systeem prima werkt, was dolenthousiast over de tachtig procent die wel goed uit de behandeling komt, nog enthousiaster over de gedragsspecialisten en begeleiders die dit allemaal toch maar mooi bewerkstelligen. En is een van de geitenwollensokken die vind dat TBSers op proefverlof moeten mogen.

Het woord zegt het al, ‘proef’ waarbij u en ik de feitelijke proefpersonen zijn …