Neem mevrouw Jansch. Na een langdurige verkoudheid bleef ze alsmaar doof aan een oor. De KNO-arts liet haar weten dat de klacht vanzelf wel over zou gaan. Binnen een paar minuten stond ze weer buiten. Een paar weken later komt de rekening: �194,36 . Dat was schrikken. Helemaal verward raakte mevrouw Jansch door de posten die op de rekening stonden: radiologie, pathologie, microbiologie en anesthesiologie. Die rekening kan niet voor mij zijn, dacht ze nog. Verder ..

De zorg hanteert plots andere tarieven en dat kan voor veel mensen enorm beroerd uitpakken. Er is een nieuwe berekeningswijze op basis van diagnose/behandel combinaties (DBCâââ?šÃ¢â??¢s). “Voor elke diagnose en behandeling worden sind april gemiddelde kosten per patiënt berekend. De klacht van mevrouw Jansch kan soms leiden tot nader microbiologisch onderzoek, het kan nodig zijn om een rÃÂntgenfoto (radiologie) te maken en in een enkel geval zal er zelfs operatief ingegrepen moeten worden (anesthesie). “ Dat hoeft dus allemaal niet maar het zou kunnen, en dus betaald u daarvoor. U kan het zien als ‘een gemiddelde prijs berekening’, bij simpele behandelingen betaalt u mede de rekening voor andere patienten. Verder betaalt u nu mee aan algemene ziekenhuiskosten. Die kosten werden vroeger vooral gestopt in de ligdagen van opgenomen patiënten en worden dus nu doorberekend aan iedereen die van ziekenhuiszorg gebruik maakt.

Daar nog eens bovenop komt er zogenoemd ‘verrekeningspercentage’. Voor elk ziekenhuis verschillend en kan liggen tussen de âââ?šÃ¢?Å“ 3,75 en + 63,67 % in gewone ziekenhuizen. Waar dat ‘verekeningspercentage voor dient is mij totaal onduidelijk.

Het kan nu in elk geval gebeuren dat bijvoorbeeld de oren uit laten spuiten – voorheen 65 euro – nu 235 euro kost. En zo kan een simpel bezoekje aan een specialist van enkele minuten zonder extra handelingen u toch het gehele eigen risico en de no-claimkorting kosten. Volslagen bezopen maar al reeds een werkend systeem dus.

U ben gewaarschuwd …