“Steeds meer mensen die in de financiële problemen zijn geraakt, vragen de kerken om hulp. Dat blijkt uit onderzoek door de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Volgens de PKN treft het regeringsbeleid de minima te hard. Vandaag stapten de kerken met het rapport naar minister De Geus. Een reportage. “ Verder …

In beeld een kerk die zoveel hulpaanvragen kreeg dat ze een voedselbank begonnen zijn. Men doet vebaasd dat dat nodig is in Nederland maar het fenomeen voedselbank bestaat helaas al langer en de aanvragen om daarvoor in aanmerkingen te komen zijn explosief gegroeid.

Ook in beeld minister de Geus. Die het allemaal aangrijpend vindt maar een positieve draai wil geven aan het feit dat zelfs Sociale Diensten mensen doorsturen naar de kerk voor hulp. Want er wordt veel voedsel weggegooid en dan is het toch mooi dat zo’n voedselbank daar nog mensen mee kunnen helpen. Vervolgens volgt een blaatverhaal dat de overheid alleen algemeen inkomensbeleid kan voeren en de lokale gemeenten meer individueel beleid dient te voeren. Hoe waar dat ook is, je kan toch niet stellen dat de overheid hier niets mee van doen heeft. Men kort en beknippelt alsof ons leven er vanaf hangt en schuiven de consequenties van tafel alsof het best meevalt.

Daarnaast vindt de Geus dat ze toch mooi inkomensbeleid voeren. Dit jaar werden de ouderen gecompenseerd (welja, 35 euro per jaar!) en volgend jaar de mensen met kinderen. Verder geeft hij toe dat er nog wel wat dient te gebeuren maar wat blijft als vraag in de lucht hangen. Dat ondertussen dertig procent van Nederland op of onder de armoedegrens zit, wordt niet over gesproken. Dat men er volgend jaar opnieuw op achteruit gaat door hogere prijzen en een nieuw, duur zorgstelsel blijft eveneens totaal achterwege.

Het meest misselijkmakend vond ik nog dat hij met een ernstige bek zit te verkondigen dat hij wel weet hoe erg diep sommige mensen zitten, alsof hij ons moet overtuigen hoe erg het gesteld kan zijn. Man o man, dat gelooft toch geen hond meer!? De meeste mensen zijn gedurende Balkenende juist in die beroerde financiele situaties terecht gekomen. En daar heeft de Geus persoonlijk heeeel hard mee zijn best voor gedaan.

*Ziet de toekomst zeer somber in met zulke politici*