Dag 4 van de spuiweek over zorgend Nederland en er is nog zat te spuien (en u doet zeer gezellig mee, mijn complimenten). Het is hier en daar in de reacties al indirect boven gekomen: karaktermoord.

Zolang u maar duidelijk uw been breekt of een kant-en-klare ziekte krijgt valt het best mee. Maar wordt het iets complexer of moeilijker te vinden dan is de schuldige snel gevonden. U zelf natuurlijk! En het is verbazenwekkend te zien hoe snel het karakter van de patient omgebouwd wordt om de klachten te verklaren. Heeft u ME dan weet men het zeker, u heeft ook faalangst, bent perfectionistisch, kunt geen ‘nee’ zeggen en u wilt altijd een eeuwig aardig gevonden worden. Bovendien bent u ook nog overactief en rent uzelf falikant voorbij. Er wordt gewoon eerlijk bij vermeld dat dit niet uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken maar allee, men schroomt absoluut niet het toch in de conclusies van hetzelfde rapport te melden. Waarbij familie en omgeving niet ongemoeid worden gelaten. Vanzelfsprekend bent u minstens mishandelt en bevestigden uw ouders u continue in uw ziektegedrag.

Vervolgens staat als een paal boven water dat u ziektegedrag in stand houdt en ow wee als u niet beter wordt, dan bent u niet gemotiveerd! Wat zegt u, u ontkent dit al? Hahahahaha, daar draaien veel hulpverleners hun hand niet voor om hoor. U zit gewoon in de ontkenningsfase en hupsakee, wat u ook doet u zit altijd fout.

Hebben we het nog niet gehad over ziektewinst. Want zit u in de WAO dan weet toch iedereen dat u de hele dag alleen maar leuke dingen onderneemt (niet alleen geconcludeerd door zorgend Nederland overigens, daar kunnen hele bevolkingsgroepen u alles over vertellen). Redenen te over om niet beter te willen worden hoor. En ook dat doet u allemaal geheel zelf, omdat het eigenlijk zoveel leuke kanten heeft(??!).

Het is gewoon een wonder als u nog onthoudt wie u ook alweer was bent …

Toevoeging: lang niet alle hulpverleners zijn zo en gelukkig maar. Toch komt het vaker voor dan je zou denken … En ik mag best eens generaliseren toch?