Vanavond een uitzending van Netwerk om heel stil van te worden. Zo blijkt uit een rapport van de inspectie van de gezondheidszorg dat er veel medische blunders gemaakt worden in verband met asielzoekers. Meestal omdat zij niet serieus genomen worden, omdat men onmiddelijk de oorzaak zoekt in de psychische hoek of omdat er sprake is van onderbezeting en schending van de regels van medische zorg. “In januari 2000 werd de zorg in de asielcentra uitbesteed aan de GGD. Apart opgerichte stichtingen, Medische Opvang Asielzoekers (MOA’s), zorgen voor de uitvoering. Sinds die tijd zijn er al tenminste acht asielzoekers overleden doordat zij te laat toegang tot de medische zorg kregen. ”

De uitspraken van medewerkers liegen er verder niet om. Zo word gezegd dat er quota’s gesteld worden voor de hoeveelheid patienten die op het spreekuur van de huisarts mag komen met de verpleegkundige maar ook wel de bewaking als ‘poortwachters’. Een zo’n verpleegkundige zegt verder dat ze merkt dat er veel ‘blinde vlekken zijn’ omdat ‘alles went’, ook de ‘steeds inhumanar wordende situatie’. Dat merkt ze alleen nog door de geschokte reacties van buitenstaanders als die een kijkje in de keuken krijgen.

Blijkbaar voelen weinigen de noodzaak hierbij aan de bel te trekken maar ‘wennen’ zij aan de misstanden. Maar wel misstanden waar zij direct en indirect hard aan meewerken en waarbij zelfs doden vallen. Alsof dat allemaal niet schandalig genoeg is mag een asielzoeker niet de uitspraak van het tuchtcollege over de dood van zijn vrouw afwachten omdat ‘zijn procedure nu eenmaal verlopen is’. Dus wordt hij volgens de regeltjes terug naar het land van herkomst gestuurd, zonder zijn vrouw en zonder de uitspraak van het tuchtcollege.