Om van het onderwerp religie af te stappen en toch over geloof te hebben: gelooft u in geesten?

*Zit Mystery Hunters te kijken*

Ik ben gek op verhalen over vreemde verschijnselen en geesten. Zelf heb ik ooit een ervaring gehad waarbij ik elke nacht een oude vrouw hoorde afwassen. Het was eigenlijk niet zozeer ‘horen’ alswel dat ik intuitief overtuigd was dat zij er was en de vaat stond te doen en dat ik de geluiden ervaarde. Toen ik er na een fikse tijd over durfde te praten (je staat maar mooi voor paal met zo’n verhaal vond ik toen) bleek mijn toenmalige partner exact hetzelfde te hebben en degene die er voor ons gewoond had eveneens. Ook een vriendin ervaarde – zonder dat ik haar ingelicht had – hetzelfde toen ze bij ons logeerde en die heeft daarna nooit meer voet in dat huis willen zetten. Terwijl ik het juist erg rustgevend vond eigenlijk. Wat het was, dunno. Typisch was wel dat toen we in een andere kamer gingen slapen en tegelijkertijd de sfeer verziekt raakte door een relatie-oorlog, de ervaring verdween. Heb haar lange tijd ontzettend gemist.

Ben ooit meegweest met een tiener die niet meer naar huis durfde vanwege wat volgens haar nare geesten waren. Cool brachten wij haar ‘natuurlijk’ wel even thuis. Uiteindelijk hebben we er een uur zitten zweten en toen besloten haar mee terug naar ons huis te nemen. Wat het ook was, de sfeer daar was te verschrikkelijk voor woorden. Angst nam simpelweg bezit van je zodra je maar een paar seconden binnen was. Vreemde geluiden en vooral een gevoel van bekeken worden, alsof iemand continue boosaardig naar ons stond te staren. Moet erbij bekennen dat het huis er ook naar was. Een groot herenhuis met een indrukwekkend zware inrichting en een naargeestig, ouderwets smeedijzeren hek er om heen. Haar moeder dreigde vaak dat ze zich zou verhangen aan de poort van dat hek. Welicht konden we die griezelige sfeer proeven en sloeg haar angst over op ons.

Hoe dan ook, fascinerend is het wel…