Naar aanleiding van de berichtgeving over de hongerstakers zei minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD) vrijdag dat een eventueel overlijden haar niet kan worden aangerekend. De aftakeling van de asielzoekers is ‘akelig’, maar ‘de eigen keuze van de Iraniërs, niet mijn verantwoordelijkheid’. “Het resultaat van de asielprocedure is dat de Iraniërs weg moeten. Hongerstaking is niet het juiste middel om hiertegen te protesteren.” De WVV noemt Verdonk âââ?šÃ‹Å“hoofdverantwoordelijk voor elk blijvend letsel zo niet dodelijke afloop van de actie van de hongerstakersâââ?šÃ¢â??¢. Verder ..

In feite heeft Rita Verdonk natuurlijk gelijk, zij ontneemt die mensen niet eigenhandig hun voedsel. Vind haar verantwoordelijk stellen voor eventueel blijvend letsel of overlijden dus nogal extreem gesteld. Aan de andere kant grijpen mensen niet ‘zomaar’ naar hongerstaking als middel om iets te bereiken. Je mag verwachten dat dit zulke uiterste nood is, dat hernieuwde aandacht voor de zaak waarvoor de staker in honger gaat misschien mogelijk moet zijn.

Moeilijke discussie, wat vindt u van hongerstaking als middel om iets te bereiken?