Inwoners van het Spaanse eiland Mallorca hebben tijdens een traditioneel festival levende eenden in zee gegooid. Dat meldde de krant Diario de Mallorca dinsdag. Dergelijke praktijken zijn nochtans bij wet verboden.
In het badoord Can Picafort, in het noordoosten van het eiland, gooiden deelnemers aan een volksfeest naar aloude traditie opnieuw eenden in zee. Volgens de plaatselijke autoriteiten kwam het evenement er spontaan op initiatief van de inwoners van het plaatsje, ondanks het wettelijke verbod op het “eendenwerpen” dat onlangs werd uitgevaardigd. De deelnemers sprongen vervolgens zelf in het water om de dieren te vangen.
Verder ..

Wat is dat toch daar, dat mensen maar gek blijven op dierenmishandeling. Stierenvechten blijft ook al zo populair evenals hondengevechten en zwanenhals trekken (ook hier een veel voorkomende traditie geweest overigens). Ondanks dat het wettelijks verboden was, keken de autoriteiten maar even de andere kant op volgens de krant.

Burgemeester Antoni del Olmo is echter een fervent voorvechter van het gebruik. “Het gaat om een traditie van meer dan honderd jaar oud”, stelde hij eerder. “Het ‘eendenwerpen’ was dit jaar een spontane actie van de bevolking. De stadsautoriteiten hadden daarmee niets te maken”, reageert de burgervader nu op de feiten.

Zou deze man zich realiseren dat stenigen en spietsen ook ooit een traditie was?