In Brabant lijkt men niet te kunnen genieten van de maaltijd met alles er om heen. Tenminste niet de mensen die ik er ken. Van huis en omgeving uit ben ik gewend dat gezellig samen eten ook echt gezellig samen eten is. Dus eten op tafel toveren, rustig aan van genieten met tussendoor eventueel een gesprekje hier en daar. Pas als iedereen echt klaar is met eten de spullen opzij zetten of weghalen en dan nog een drankje, nakletsen en uitbuiken. In geval van meer gangen, BBQen, fonduen of gourmetten ben ik gewend dat je met beetjes eet en tussendoor wat geniet en kletst.

Hier gaat dat tot mijn enorme onvrede geheel anders. Een tijd terug in een BBQ-restaurant waar je voor een prijs naar hartelust mag eten, reeg iedereen zoveel mogelijk vlees tegelijk aan zijn pen, stak het onderhand in de kolen om het maar snel aangebrand te krijgen en gooide vervolgens salade, brood met kruidenboter, vlees en saus zo snel mogelijk naar binnen. Zodoende zat iedereen natuurlijk onmiddelijk bomvol maar vervolgens was het ook jas aan en hups, naar huis! In mijn ogen haal je op die manier de charme van het principe. Je kan dan net zo goed alles in een pan gooien, bakken en in een keer op je bord gooien. Als je snel klaar wil zijn is dat dan maar gemakkelijker nietwaar? Waarom uberhaupt de moeite nemen naar een restaurant te gaan, zonde van het geld wat je ook uitgeeft aan de ambiance.

Vandaag haalden we met vrienden wat te eten om samen in de kroeg op te eten. Gezellig! Euh .. het halen was heel gezellig. Maar men was al aan het eten voordat iedereen zat, onder het eten druk discussieren wie wat moest betalen. Men had het al op voor ik op de helft was, waarop alles om me heen werd weggehaald en een deel maar meteen vertrok. Niet alleen is dat weinig gezellig, het is ook nog aardig onbeschoft als je het mij vraagt!

Maar ook bij iemand thuis kan het wat merkwaardig verlopen. Het lijkt volslagen normaal als je net zo snel eet en vervolgens meteen weggaat, omdat de huiseigenaar nog wel wat anders te doen heeft. Blijf je te lang zitten wordt je vanzelf wel weggekeken. Zelfs veel feestjes verlopen op die snelheid. Je komt een uurtje, werkt alle hapjes zo snel mogelijk weg en hebt ‘natuurlijk’ met tien anderen afgesproken of ‘moet’ toch naar een of andere club om te gaan stappen. Zonder plannen ben je de pineut, degene die het feestje geeft gaat namelijk gewoon voor twaalven zelf de deur uit om iets leuks te gaan doen.

Ik dacht dat Brabanders bekend stonden om bourgondisch genieten??