De gemeenteraadsverkiezingen maart 2006 komen er aan dus ineens is er tijd voor zoet en mag het begrotingstekort best wat oplopen. Maar a la, niet zeuren nu. Er komen bergen lastenverlichting aan en hoei, wellicht gaan we in koopkracht vooruit. Of zo wordt gezegd. Want bekijk je de tot nog toe bekend gemaakte maatregelen, lijkt het zoet uit de eigen snoepwinkel of zet het weinig zoden aan de dijk.

Bijvoorbeeld het ‘verlagen’ van de WW-premies. Dat klinkt nog zo gek nog niet maar spit je een beetje verder dan blijkt dat men eigenlijk 0,5% had willen verhogen, dat nu niet door laat gaan en het presenteert als ‘verlaging’. Waar die verhoging in eerste instantie uberhaupt voor nodig was weet werkelijk niemand. Er is fors bezuinigd in de WW dus de premie had eigenlijk al omlaag gemoeten! Overigens is nu al bekend dat hogere inkomens er 4% mee vooruit gaan, de minima nog niet 1%

Dan nog de grandioze maatregel om 100 miljoen uit te trekken voor de kinderopvang. Klinkt ook weer prachtig als je buiten beschouwing laat dat er eerst een ramp is gemaakt van diezelfde kinderopvang en dit dus een reperatieslag is.

Verdere maatregelen:
*Bevriezing van accijns op benzine en diesel. Mooi ‘kadootje’, tenslotte scheelt dat 2 cent op een liter maar kwam er al 4 cent op een liter meer binnen door de hoge olieprijzen. Er wordt hier dus opnieuw geen cent ‘extra’ uitgetrokken.
*Het lesgeld voor 16- en 17-jarigen wordt afgeschaft. We mogen wel snel aan de kinderen beginnen willen we daar nog profijt van krijgen.
*Het spaarloon wordt op 1 september vrijgegeven, mooi kadootje uit eigen zak dus.
*De AWBZ-premie gaat 1 procentpunt omlaag. Daar hebben we wat aan met de nieuwe basisverzekering!
*Het gebruikersdeel van de OZB (Onroerend Zaak Belasting) wordt geschrapt.

Tevens blijkt dat men eigenlijk doelt op gelijk blijven van de koopkracht, wat in mijn woordenboek echt geen vooruitgang betekend. Kortom: de tegenstelling ‘arm’-‘rijk’ wordt flink vergroot, het geheel aan ‘versoepeling’ komt niet voort uit zuur beleid maar op laten lopen van de staatsschuld en het ‘zoet’, komt voornamelijk uit eigen zak. Bekijk ik hoeveel profijt ik zelf heb van bovenstaande maatregelen dan mag er nog wel iets uit de hoge hoed komen voor Prinsjesdag. Alleen het afschaffen van de OZB levert me werkelijk iets op maar compenseert bij lange na niet de verhoogde enernienota, hogere zorgkosten en verhoging van overige lokale belastingen.

Schiet u er vooralsnog iets mee op?