Vanwege algehele krakkemigheid ga ik vrijwel nooit stappen en de keren dat ik dat wel deed zonder Stefan eh .. nou ja dat is nooit gebeurd dus. Tot gisterenavond. Hij was meegesleept naar een metaloptreden en ik werd ineens krankjorem van die vier muren om me heen dus besloot ik met spartamet ‘op stap’ te gaan. Een kroegentocht kan je het niet noemen, twee cafe’s en alleen chocomel drinkende. Maar voor mij was het heel wat.

Veel bekenden en stikgezellig heb ik flink gelachen en genoten, so far so good. Maar ergens duwde het me wel met mijn neus op hoe anderen mij blijkbaar ‘zien’. Zo raakte de helft van mijn kenissenkring in shock met de gedachten dat het ‘natuurlijk’ uit moest zijn met mijn vriend?? Tweemaal werd gezegd dat het toch leuk was dat ik van Steef ‘weg mocht’ en minstens zes personen waren verbolgen dat ik zomaar alleen thuis was gelaten, je zou bijna denken dat ik zindelijkheidstrainig heb overgeslagen. Ging menigeen zich bij het naar huis gaan verontschuldigen dat ik – in hun ogen – moederziel alleen achtergelaten werd en kreeg ik veel ‘red je het wel als ik wegga?’ te horen. Terwijl ik toch echt alleen was gekomen en niet helemaal debiel ben ofzo.

Tegenover deze ansich goedbedoelde, zogenoemde welwillendheid stond echter ook een bak onnadenkendheid. Iemand voelde verschrikkelijk de behoefte mij in te wrijven dat hij nooit medicijnen slikte en echt nie-mand medicijnen nodig heeft. Ik heb hem maar niet ingewreven dat mijn medicijngebruik in geen verhouding staat met zijn voormalig drugsgebruik, dat zou wellicht onsympathiek overkomen nietwaar. Een ander hield een relaas dat gezondheid het hoogste goed is en we allen blij moesten zijn dat we zo gezond zijn. Euh? Een derde persoon besloot de avond op te fleuren door te vragen wat ik zou doen als eventueel blijkt dat ik een aandoening heb die erfelijk is. Jawel, ik trof het goed qua gespreksonderwerpen. Overigens sloeg de barvrouw mij twee keer over bij een rondje omdat ik geen bier drink – het commerciele genie – en vond een wildvreemde vent mij een trut dat ik geen coctail wilde aannemen.

Enfin, blijkbaar besta ik in veel ogen alleen nog bij de gratie van mijn vriend en valt die weg dan toch zeker bij de gratie van wie er willekeurig in de buurt is, denkt een anatal mensen een WAOer een leuke avond te bezorgen door vooral door te emmeren over gezondheidsvraagstukken en wordt het drinken van non-alcoholische dranken door sommigen gezien als ‘ongezond’.

Maar goed, buiten dat was het ontzettend gezellig verder ..